زندگی با دیابت در ابتدا می‌تواند چالش برانگیز باشد اما غیرقابل کنترل نیست. رژیم غذایی، فعالیت بدنی منظم و سایر تغییرات سبک زندگی می‌توانند به یک زندگی شاد و تقریباً عادی کمک کنند.

بهبود سلامت و کیفیت زندگی

پس از تشخیص دیابت، زمان آن فرا رسیده است که اقدامات لازم را برای حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی خود انجام دهید.
این ضروری است که با یادگیری هرچه بیشتر در مورد دیابت و مدیریت آن، شرایط را کنترل کنید. تعیین اهداف دست یافتنی برای خود، با در نظر گرفتن یک رژیم غذایی متناسب با نوع دیابت و فعالیت بدنی بیشتر، تنها سه قدم در مسیر بهبود سلامت کلی شما هستند.

زندگی با دیابت نوع یک و نوع دو۳-۱

مقابله با دیابت می‌تواند استرس‌زا، حساس و گاهی طاقت فرسا باشد. به عهده گرفتن اقداماتی جهت تشخیص زودهنگام و رسیدگی به وضعیت سلامتی خود یک راه پیشگیرانه برای غلبه بر این اختلال متابولیک مزمن است.

نحوه مدیریت دیابت به زمان تشخیص آن نیز بستگی دارد. یعنی مشخص شدن این که در چه مرحله‌ای از دیابت هستید. پیش دیابت را می‌توان تا حد زیادی از طریق تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی و فعالیت بدنی کنترل کرد. اگر دیابت نوع دو دارید، ممکن است متوجه شوید که با پیشرفت بیماری در طول زمان برنامه درمانی شما از درمان‌های ترکیبی خوراکی به درمان‌هایی مانند آگونیست های گیرنده GLP-1 (GLP-1 RA) یا درمان با انسولین تغییر می‌کند.

مدیریت دیابت در محیط کار۴

  • مصرف منظم صبحانه
  • برنامه‌ریزی برای وعده‌های غذایی
  • همراه داشتن دارو و ملزومات (گلوکومتر و لوازم جانبی، قرص گلوکز، دستبند شناسایی) در محل کار
  • مطلع کردن کارفرما و همکاران از دیابت خود (در صورتی که احساس می‌کنید که این کار می‌تواند برای شما مفید باشد)

چگونه با رژیم غذایی و ورزش دیابت را کنترل کنیم؟۵و۱

در بیشتر موارد رژیم غذایی و ورزش به کنترل دیابت کمک می کنند، مدیریت بهتر دیابت با رژیم غذایی و ورزش امکان پذیر است. تغییرات سبک زندگی اولین قدم برای بهبود سلامت کلی شما و افزایش کیفیت زندگی در هنگام ابتلا به دیابت نوع یک یا نوع دو است.

نکات رژیم غذایی دیابت
  • ایجاد یک برنامه غذایی شخصی «زندگی با دیابت»
  • الگوی غذایی متنوع
  • صرف منظم وعده‌های غذایی
  • رعایت تعادل در حجم وعده‌های غذایی
  • شمارش کربوهیدرات ها (گلوکز یک کربوهیدرات است، بنابراین تعداد واحدهای کربوهیدرات‌هایی که می‌خورید مستقیماً بر سطح قند خون شما تأثیر می‌گذارد) 
نکات ورزش دیابت
  • فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید.  
  • فعالیت‌های کم خطر را امتحان کنید. 
  • تحرک بیشتری را در برنامه روزانه خود بگنجانید. 
  • برای خود اهداف دست یافتنی تعیین کنید. 

هنگامی‌که دیابت تشخیص داده می‌شود، سبک زندگی تغییر می‌کند.

تغییرات رژیم غذایی۶

به شما گفته خواهد شد که مصرف چربی خود را کاهش دهید، گوشت کم چرب‌تر بخورید، مراقب اندازه وعده‌های غذایی خود باشید و به دقت در مورد نوع کربوهیدرات‌هایی که میخورید فکر کنید.
رعایت رژیم غذایی ممکن است سخت باشد، اما برنامه‌ریزی‌های متعدد و دستور العمل‌های مناسبی برای وعده‌های غذایی وجود دارد که به شما در کنترل دیابت با رژیم غذایی کمک می‌کند.

افزایش فعالیت بدنی۶

اگر قبل از تشخیص دیابت تحرک نداشته‌اید، اولین تغییری که احتمالا متوجه خواهید شد این است که باید برای ورزش کردن وقت بگذارید. در ابتدا ممکن است کار سختی به نظر برسد که حتی یک ساعت از وقت خود را صرف ورزش کنید.

افزایش سطح استرس۷

همه افراد گاهی اوقات از استرس و اضطراب رنج می‌برند، اما اگر با دیابت زندگی می‌کنید، این احساسات می‌تواند تشدید شده و مدیریت دیابت را چالش برانگیز نماید.

تشخیص علائم افت قند خون (هایپوگلایسمی)۸

تشخیص دیابت نوع یک یا نوع دو به این معنی است که شما باید همیشه مراقب عوارض باشید.
افراد مبتلا به دیابت ممکن است قند خون پایین را تجربه کنند که به آن هایپوگلایسمی ‌یا "هایپو" می‌گویند. برخی از علائم شایع هایپوگلایسمی شامل گیجی، سرگیجه، اضطراب، تاری دید، تپش قلب، گرسنگی شدید، احساس ضعف، کلافگی، تعریق، لرزش، بی‌حسی لب‌ها، تاری دید و اختلال در تکلم است. ممکن است زمانی که سطح قند خون شما پایین است، یک یا چند مورد از این علائم را تجربه کنید. همچنین هایپوهای شدید موجب سقوط و گاهی کما می شود (که بیمار نیازمند کمک فرد دیگری خواهد بود).

کاهش وزن۱

اساس مدیریت دیابت نوع دو اصلاح سبک زندگی است. که یکی از عوامل مهم آن کنترل وزن می‌باشد. یک رژیم غذایی به همراه ورزش شما را در مسیر کاهش وزن قرار می‌دهد. کاهش وزن باید به تدریج انجام شود تا زمانی که به شاخص توده بدنی (BMI) طبیعی دست یابید.

شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنید.

شاخص توده بدنی برای ارزیابی اینکه آیا وزن یک فرد طبیعی است یا خیر استفاده می شود. این شاخص با تقسیم وزن بدن (کیلوگرم) بر مجذور قد بدن (متر) محاسبه می شود. به عنوان مثال، اگر قد شما ۱۶۵ سانتی متر و وزن شما ۷۰ کیلوگرم باشد، شاخص توده بدن شما (۱.۶۵ × ۱.۶۵)/۷۰ یا ۲۵.۷ خواهد بود.

قد من بر حسب سانتی متر
وزن من بر حسب کیلوگرم

وضعیت بدنی شما

شاخص توده بدنی شما


درباره دیابت خود بیشتر بدانید

22 آبان 1402

عوارض احتمالی در دیابت بارداری

دیابت در بارداری یکی از مشکلاتی است که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود. دیابت در بارداری به دلیل افزایش ترشح هورمون‌هایی مانند انسولین و کورتیزول است که باعث افزایش قند خون مادر می‌شوند.
21 آبان 1402

پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲

بر خلاف دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲ گاهی اوقات قابل پیشگیری است. تغییرات در سبک زندگی می‌تواند به پیشگیری از شروع دیابت نوع ۲ کمک کند.
21 آبان 1402

درمان دیابت نوع ۲

دیابت نوع ۲ شایع‌ترین نوع دیابت است که بیش از ٩٠ درصد از کل دیابت در سراسر جهان را تشکیل می‌دهد. این نوع از دیابت شامل مجموعه‌ای از اختلالات است که با هایپرگلایسمی مشخص می‌شود و ناشی از مقاومت سلول‌ها به انسولین و ترشح ناکافی انسولین می‌‌باشد.
منابع
  1. Atlas, G. "Diabetes. International diabetes federation." IDF Diabetes Atlas (2021). 
  2. NIDDK. Insulin Resistance and Prediabetes. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance. Last accessed: May 2022. 
  3. American Diabetes Association. The Big Picture: Checking Your Blood Sugar. Available from: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-sugar. Last accessed: May 2022. 
  4. www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/life-with-diabetes/employment/employers
  5. WHO. Diabetes. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes. Last accessed: May 2022. 
  6. NIDDK. Diabetes Diet, Eating, & Physical Activity. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity. Last accessed: May 2022.  
  7. Diabetes.co.uk. Diabetes and stress. Available from: https://www.diabetes.co.uk/diabetes-destress.html. Last accessed: May 2022. 
  8. NHS UK. Low blood sugar (hypoglycaemia). Available from: https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-sugar-hypoglycaemia/. Last accessed: May 2022.
  9. American Diabetes Association Professional Practice Committee; 8. Obesity and Weight Management for the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes: Standards of Care in Diabetes–2024. Diabetes Care 1 January 2024; 47 (Supplement_1): S145–S157.