دیابت نوع یک چیست؟۱

دیابت نوع یک، یک اختلال متابولیک مزمن است و زمانی رخ می‌دهد که بدن شما نتواند انسولین بسازد یا انسولین بسیار کمی تولید کند.

دیابت نوع یک را می‌توان با پیروی از توصیه‌های متخصص مراقبت‌های بهداشتی کنترل کرد.

علائم دیابت نوع یک۱

در بیشتر موارد، دیابت نوع یک در ابتدای زندگی ایجاد می‌شود و اغلب در دوران کودکی تشخیص داده می‌شود.

علائم دیابت نوع یک عبارتند از:

  • پرادراری، که نشانه ای از دفع قند اضافی از طریق ادرار است.
  • پرنوشی ناشی از پرادراری
  • گرفتگی عضلات به دلیل از دست دادن مایعات که باعث ایجاد عدم تعادل در الکترولیت‌های خون می‌شود.
  • کاهش وزن سریع به دلیل استفاده بدن از چربی به عنوان سوخت جایگزین برای تامین انرژی خود (زیرا سلول‌ها قادر به جذب قند نیستند).
  • خستگی و ضعف که نتیجه عدم رسیدن قند(به عبارتی انرژی) به سلول‌های بدن است.
  • برفک/خارش ناحیه تناسلی یا عفونت‌های قارچی و باکتریایی به دلیل وجود قند در ادرار
  • تاری دید ناشی از سطوح بالای قند در مایع چشم
  • نفس با بوی شیرین یا بوی میوه

اگر شما یا یکی از نزدیکانتان هر یک از این علائم را تجربه کردید، لطفاً فوراً به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

چه چیزی باعث ابتلا به دیابت نوع یک می‌شود؟۱

این اختلال زمانی شروع می‌شود که سیستم ایمنی به سلول‌های بتا که تولیدکننده انسولین در پانکراس هستند، حمله می‌کند. با از بین رفتن عمده سلول‌های تولید کننده انسولین در پانکراس، بدن دیگر نمی‌تواند سطح قند خون خود را کنترل کند و علائم دیابت نوع یک ظاهر می‌شوند.

احتمال داده می‌شود عوامل ژنتیکی و محیطی در ابتلای فرد به دیابت نوع یک نقش داشته باشند.

تشخیص دیابت نوع یک۱

در صورت مشاهده علائم دیابت نوع یک در شما، پزشک ممکن است از آزمایش خون یا ادرار برای تشخیص آن استفاده کند. راه‌های مختلفی برای این کار وجود دارد. آزمایش اولیه می‌تواند یک آزمایش ساده قند خون باشد. اگر نتایج آزمایش شما بالاتر از حد طبیعی بوده و علائم رایج دیابت را داشته باشید، ممکن است دیابت نوع یک برای شما تشخیص داده شود.

اگر علائم رایج را ندارید، اما سطح قند در خون و یا ادرار شما بالا است، می‌توان آزمایش‌ اندازه‌گیری هموگلوبین ای وان سی ( HbA1c ) انجام داد. هموگلوبین ای وان سی به خوبی نشان می‌دهد که سطح قند خون شما طی سه ماه به طور متوسط چقدر بوده است. جدول زیر مقادیر طبیعی را با مقادیری که نشاندهنده دیابت نوع یک یا دو است مقایسه می‌کند.

وضعیتFPG(قند خون ناشتا)PPG( قند خون دو ساعت بعد از غذا)HbA1c(میانگین قند خون سه ماهه)
طبیعی۷۰ تا ۱۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر140 میلی گرم بر دسی لیتر و کمتر5/6 درصد و کمتر
ابتلا به دیابت۱۲۶ میلی گرم بر دسی لیتر و بیشتر۲۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر و بیشتر6/5 درصد و بیشتر

زندگی با دیابت نوع یک۱

از آنجایی که دیابت نوع یک می‌تواند به سرعت و بدون هیچ علامت هشدار دهنده واضحی ایجاد شود، تشخیص آن ممکن است کاملاً شوکه کننده باشد.

بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که کنترل وضعیت را در دست بگیرید و تا حد امکان در مورد دیابت نوع یک، گزینه‌های درمانی و نحوه تأثیرگذاری آن بر زندگی روزمره را بیاموزید. برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، با پزشک خود صحبت کنید. همچنین منابع زیادی برای یادگیری افراد مبتلا به دیابت در سراسر جهان وجود دارد. هر چه بیشتر بدانید، آمادگی بیشتری برای مقابله با چالش‌های پیش رو خواهید داشت.

با مدیریت خوب سطح قند خون و یک سبک زندگی سالم، اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع یک می‌توانند یک زندگی طولانی و پویا داشته باشند.

درباره دیابت خود بیشتر بدانید

4 دی 1403

تغییرات سبک زندگی برای دیابت نوع یک

امکان دارد شما در هر سنی به دیابت نوع ۱ مبتلا شوید، اما در بین کودکان، نوجوانان و بزرگسالان جوان شایع‌تر است. سبک زندگی سالم، رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم و رعایت تزریق دقیق انسولین از جمله موارد مهمی هستند که به کنترل دیابت نوع ۱ در افراد مبتلا کمک می‌کنند.
4 آذر 1402

تغییرات سبک زندگی برای دیابت نوع دو

افرادی که مبتلا به این نوع دیابت هستند باید بدانند که در صورت تغییر شیوه زندگی خود می‌توانند، دیابت خود را درمان یا تا حد قابل قبولی کنترل نمایند. بنابراین دیابت نوع دو قابل درمان است.
22 آبان 1402

عوارض احتمالی در دیابت بارداری

دیابت در بارداری یکی از مشکلاتی است که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود. دیابت در بارداری به دلیل افزایش ترشح هورمون‌هایی مانند انسولین و کورتیزول است که باعث افزایش قند خون مادر می‌شوند.